Bertha de Vries

Bertha de Vries

Voor ons heette ze Oma Messak, of oma Jootje.
Zij voelde zich overal thuis, probeerde overal het beste van te maken. Ze was positief en bezag het leven van de zonnige kant.
Haar officiele naam was Bertha de Vries.

Ze was zeer geliefd bij bekenden en onbekenden, want oma Jootje was een allemansvriend. Ze voelde zich goed in elk gezelschap en wist mensen met gemak aan zich te binden met haar innemende persoonlijkheid, haar hartelijkheid en haar warme lach.
Niet voor niets had ze dan ook een grote vriendenkring. Ze was het stralende middelpunt bij iedere bijeenkomst. Dat is ze altijd geweest. De gangmaakster op elk feest. Een feest met veel eten, waar iedereen altijd welkom was.

Ondanks haar hoge leeftijd stond oma Jootje nog midden in het leven. Ze had ook nog zoveel om van te genieten, haar grote familie- en vriendenkring, de gezellige dagopvang in Zwolle, de kumpulans in Bronbeek, de kumpulans van Teman Teman sehati in Arnhem, de uitstapjes naar Amsterdam, slenteren over de Albert Cuyp, naar de chinees op de Zeedijk en niet te vergeten de lange reizen naar Indonesia met haar dochter Vonny.

Oma Jootje was strijdlustig en werd daarin gesterkt door haar rotsvaste geloof in God. Ze had nog veel plannen, maar haar lichaam liet het afweten. Tot het einde was ze helder van geest en wilde ze alles doen om er bovenop te komen.
Als het aan oma Jootje had gelegen, zat ze over een paar maanden weer in het vliegtuig naar haar geliefde Indonesia. Naar haar andere kinderen en kleinkinderen.
Maar haar reis heeft een andere bestemming gekregen.

Oma Jootje overleed op 13 januari 2012